The process of transforming cocoa beans into chocolate is ideally suited for experts or those with a lot of free time. But what if you’re craving chocolate and don’t want to wait? Don’t worry, the solution is within reach—you can easily create chocolate using ingredients that are commonly found in any kitchen or fridge.
Ingredients
- 2 cups (220g) cocoa powder
- 3/4 cup (170g) unsalted butter, softened to room temperature
- 1/2 cup (100g) sugar (powdered sugar is preferred)
- 2/3 cup (150ml) milk
- 1/4 teaspoon salt (optional)
- 1 cup (235ml) water
Steps

Pha trộn bột cacao và bơ. Cho bột cacao và bơ đã được làm mềm vào trong một chiếc bát, sau đó trộn và khuấy đều cho đến khi chúng trở thành hỗn hợp sánh mịn.
- Cho hỗn hợp vào bát (hoặc tầng trên của nồi đun cách thủy)
Đổ nước (1 cốc) vào khoảng 1/4 xoong hay tầng dưới của nồi đun cách thủy. Đặt chiếc bát chứa hỗn hợp sô cô la vào xoong nước hoặc cho hỗn hợp vào tầng trên của nồi đun cách thủy, vặn lửa nhỏ và đun cho nước gần sôi.
- Vừa đun nước, bạn vừa khuấy thường xuyên cho đến khi hỗn hợp nóng lên. Dùng một chiếc phới trộn bột bằng nhựa, đều đặn cạo sô-cô-la trên thành nồi để tránh bị cháy. Khi hỗn hợp được đun nóng (nhưng không sôi), cho nó lại vào tô hoặc máy xay và trộn/xay đều cho đến khi bột nhão trở nên sánh mịn.
Pha trộn thêm đường và sữa. Vừa khuấy, bạn vừa cho thêm đường và sữa vào hỗn hợp. Trộn đều cho đến khi bột trở nên sệt và mịn. Nêm nếm thêm với đường và muối (nếu cần).
Rót hỗn hợp ra khuôn hay khay làm đá. Đặt vào tủ lạnh cho đến khi sô-cô-la đông lại.
Lấy sô-cô-la ra và rắc lên trên một ít đường bột. Bây giờ bạn có thể thưởng thức thành quả của mình!
Tips
- Avoid adding too much water, or else the chocolate will become lumpy (the mixture will turn clumpy and sticky).
- If you want to make simple chocolate shapes, you can use an ice cube tray.
- Use a wooden spoon to stir the paste from the bottom up to ensure the mixture is smooth and fluffy.
- You can purchase molds from craft stores.
- Don't add too much water, or the paste will become too thin. If this happens, add a little more cocoa powder to thicken the mixture!
- Feel free to experiment with different ingredients you like, such as nuts.
Warning
- The chocolate may take over 10 hours to set.
What You Will Need
- A pot (about 1.8 liters in capacity)
- A versatile blender
- Molds or an ice cube tray