Topic Analysis
Prompt
Nowadays people waste a lot of food that was bought from shops and restaurants. Why do you think people waste food? What can be done to reduce the amount of food they throw away?
General Overview Analysis
Chủ đề: thực phẩm
Các từ khóa cần lưu ý: waste a lot of food, shops and restaurants.
Dạng bài: Causes and Solutions (nguyên nhân và giải pháp)
Conceptual Analysis
Lý do tại sao nhiều người hiện giờ lại lãng phí lượng lớn thức ăn được mua từ các cửa hàng và nhà hàng:
Công nghệ nông nghiệp trở nên tiên tiến hơn => việc sản xuất thức ăn trở nên đơn giản và ít tốn kém hơn => giả cả thức ăn giảm => người tiêu dùng mua được nhiều thức ăn hơn và lãng phí nhiều hơn.
Không lên kế hoạch chi tiết những đồ thực sự cần mua => mua phải những thực phẩm không bao giờ dùng đến.
Những biện pháp để giảm thiểu tình trạng này:
Nhà hàng nên đưa ra một mức tiền phạt cho những khách hàng đặt nhiều đồ ăn nhưng không ăn hết.
Người tiêu dùng nên hình thành thói quen lập một danh sách những thực phẩm thực sự cần phải mua trước khi đi đến cửa hàng.
Reference Sample Essay
There are two major reasons why food is being wasted. To begin with, thanks to advanced agricultural technologies, farming has become increasingly mechanised, which accelerates production and helps to maximize harvests. At the same time, the way food is transported, stored and distributed has also become more and more streamlined than ever before. As a result, the price of food in shops and restaurants has reduced significantly, making it all the easier for consumers to purchase large quantities of food, and waste it without a second thought. Another reason for this situation is because consumers are failing to make a detailed plan of what they are going to buy before they shop. Consequently, their shopping carts are often full of food products that they might never use.
Some effective steps could be taken to address this issue. Primarily, restaurants could encourage patrons to be more mindful of their orders by implementing penalties for excessive food wastage. Additionally, individuals should cultivate the habit of creating shopping lists comprised of essential items, allowing for better planning and reducing unnecessary purchases.
To summarize, the proliferation of inexpensive food options coupled with inadequate meal planning are significant factors contributing to the substantial food wastage prevalent today. However, there exist several viable solutions to combat this problem, such as penalizing wasteful behavior in restaurants and adopting meticulous shopping practices.
Vocabulary by Topic
discard: vứt bỏ
practical solutions: các giải pháp thực tế
cutting-edge agricultural technologies: các công nghệ nông nghiệp tiên tiến
optimized: được tối ưu hóa hoặc cải tiến
a comprehensive strategy: một chiến lược toàn diện
food items = foodstuffs: các sản phẩm thực phẩm
enforce a significant penalty: áp đặt một khoản phạt nặng nề
components: thành phần